Ostravice – zateplení střechy v novostavbě

Lokalita: Ostravice
Realizace: 10/2024
Materiál: PUR pěna s otevřenou strukturou

Ostravice – zateplení střechy v novostavbě

Stručný popis projektu:  Realizace stříkané izolace v novostavbě rodinného domu v síle 350mm, celková výměr 175m2. Izolace novostavby střechy PUR pěnou o síle 350 mm je vynikající volbou, protože poskytuje vynikající tepelnou izolaci a pomáhá udržovat stabilní teplotu v interiéru. Tato tloušťka pěny eliminuje tepelné mosty a minimalizuje tepelné ztráty, což vede k výrazným úsporám nákladů na vytápění i chlazení. Navíc PUR pěna s otevřenou strukturou buněk zajišťuje prodyšnost, čímž efektivně reguluje vlhkost a snižuje riziko kondenzace, což je důležité pro zdraví střechy a dlouhodobou životnost stavby.

Zateplení střechy v novostavbě pěnovou izolací s otevřenou strukturou buněk v obci Ostravice

Zateplení střechy je klíčovou součástí efektivního hospodaření s energií a zajištění komfortu bydlení, především v oblastech s proměnlivým klimatem, jako je obec Ostravice. Mezi moderní a často využívané metody zateplení patří pěnová izolace s otevřenou strukturou buněk. Tento typ izolace nabízí vynikající tepelné i zvukové izolační vlastnosti a ekologický přístup k ochraně objektů před nepříznivými vlivy prostředí. V tomto článku se podíváme na hlavní výhody této izolace, její specifika a vhodnost pro klimatické podmínky v Ostravici.

Co je pěnová izolace s otevřenou strukturou buněk?

Pěnová izolace s otevřenou strukturou buněk je typ polyuretanové pěny, která se liší od pěn s uzavřenou strukturou tím, že její buňky nejsou zcela uzavřené. Díky tomu je tato pěna vzduchopropustná, což umožňuje efektivní regulaci vlhkosti uvnitř budov. Pěna se aplikuje ve formě kapaliny, která se při nástřiku rozšiřuje a tuhne, čímž vytvoří pružnou, lehkou a přilnavou izolační vrstvu.

Výhody pěnové izolace s otevřenou strukturou buněk

  1. Vynikající tepelně-izolační vlastnosti: Tento typ pěny má velmi dobré tepelné izolační schopnosti. Zvláště v chladnějších oblastech, jako je Ostravice, může efektivně snížit tepelné ztráty a přispět ke značné úspoře nákladů na vytápění.
  2. Regulace vlhkosti: Díky otevřeným buňkám je pěnová izolace prodyšná, což umožňuje řízenou difuzi vlhkosti. To je důležité zejména v horských oblastech s vyšší vlhkostí vzduchu a častými srážkami, jako je tomu v Ostravici. Pěna brání kondenzaci vlhkosti uvnitř konstrukcí, čímž snižuje riziko plísní a jiných stavebních problémů.
  3. Zvuková izolace: Otevřená buněčná struktura má i vynikající zvukově izolační vlastnosti. To může být přínosné zejména v případech, kdy je dům vystaven zvýšené hladině hluku, například v blízkosti silnic nebo turistických tras.
  4. Ekologické hledisko: Pěnová izolace s otevřenými buňkami je méně náročná na použití chemikálií při výrobě než pěna s uzavřenými buňkami. Navíc její aplikace zlepšuje energetickou efektivitu budovy, což přispívá k nižším emisím oxidu uhličitého.
  5. Flexibilita a lehkost: Díky své struktuře je pěnová izolace s otevřenými buňkami velmi lehká, což znamená, že nezatěžuje střešní konstrukci. Navíc se dokáže přizpůsobit drobným pohybům stavby, což zajišťuje dlouhodobou trvanlivost.

Specifika zateplení střechy v novostavbě v Ostravici

Ostravice, ležící v malebném prostředí Beskyd, čelí výrazným klimatickým výzvám, které mohou ovlivnit jak komfort obyvatel, tak stavební konstrukce. Zateplení střechy pěnovou izolací s otevřenými buňkami je ideální volbou z následujících důvodů:

  1. Klimatické podmínky: V Ostravici jsou zimy často dlouhé a studené, s výraznými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí. Pěna s otevřenými buňkami účinně zabraňuje úniku tepla, čímž udržuje interiér budov teplejší bez výrazných energetických nároků.
  2. Vysoká vlhkost a časté srážky: Díky prodyšnosti izolace dochází k efektivnímu odvádění vlhkosti, což je v regionu s častými dešti velmi důležité. Izolace pomáhá předcházet problémům s kondenzací a vlhkostním poškozením střešní konstrukce.
  3. Přizpůsobení se horské architektuře: Mnoho budov v Ostravici má tradiční horský charakter s šikmými střechami. Pěnová izolace s otevřenými buňkami je velmi vhodná pro tento typ konstrukcí, neboť se dokáže přizpůsobit tvarům a mezerám ve stavebních materiálech.

Proces aplikace a praktické výhody

Aplikace pěnové izolace s otevřenými buňkami je rychlá a efektivní. Provádí se nástřikem, při kterém pěna expanduje a vyplní všechny mezery. Tento bezespárový proces zajišťuje, že nedochází ke vzniku tepelných mostů, což maximalizuje účinnost zateplení. Navíc pěna s otevřenými buňkami lépe vyhovuje normám požární bezpečnosti než některé jiné materiály díky svému nižšímu obsahu hořlavých složek.

Ekonomické a ekologické přínosy

Investice do zateplení střechy pěnovou izolací s otevřenými buňkami je dlouhodobě výhodná nejen z hlediska energetické úspory, ale i díky menším nákladům na údržbu. Prodyšnost materiálu navíc minimalizuje riziko poškození způsobeného vlhkostí, což znamená delší životnost stavebních konstrukcí. Z ekologického hlediska představuje tato izolace ekologicky šetrnější řešení, které zlepšuje energetickou efektivitu budov, a tím snižuje emise spojené s vytápěním.

Závěr

Zateplení střechy pěnovou izolací s otevřenou strukturou buněk je v obci Ostravice ideální volbou pro dosažení energetické úspornosti a zajištění dlouhodobého komfortu bydlení. Díky svým výborným izolačním vlastnostem, regulaci vlhkosti a zvukové izolaci se tato metoda stává stále populárnější. Otevřená buněčná struktura pěny umožňuje přirozené „dýchání“ budovy, což je v oblasti s vyšší vlhkostí a častými srážkami zásadní pro zajištění trvanlivosti stavební konstrukce.

Nejste si jisti jaký produkt je pro vaši střechu nejvhodnější?
Domluvte si nezávaznou schůzku s našim technikem.

Více informací